Waarom kokosbloesemsuiker beter is dan geraffineerde suiker

Suiker. We zijn er met z’n allen dol op. Sommigen claimen zelfs dat je er verslaafd aan kunt raken en als je nog niet weet dat suiker slecht voor je is, dan wordt er waarschijnlijk aan je gevraagd om onder je hunebed vandaan te komen.
We zijn de afgelopen jaren massaal op zoek naar een goed alternatief – neem ahornsiroop, rijstsiroop, agavesiroop en ga zo maar door – om zo toch nog een beetje aan onze zoete trekken te komen.
Zo heb ik de afgelopen jaren ook veel onderzoek mogen doen – vooral tijdens mijn studie orthomoleculaire voedingsleer – naar suiker en de invloed hiervan op je gezondheid. Ik ben tot de conclusie gekomen dat kokosbloesemsuiker en palmsuiker wel tot de beste suikervervangers behoren. Waarom? Dat ga ik je in dit artikel samengevat uitleggen. Lees je mee?

Wat is kokosbloesemsuiker en is dit hetzelfde als palmsuiker?

Kokosbloesemsuiker en palmsuiker lijken veel op elkaar, maar komen ieder van een andere soort palm. Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit de nectar van de bloesemknoppen van de kokospalm en palmsuiker wordt gemaakt van het sap van suikerpalmen zoals de Arenga Pinnata palm.

Qua uiterlijk is de palmsuiker wat donkerder van kleur en smaakt ook iets sterker naar karamel dan de kokosbloesemsuiker.

De glycemische index (hier vertel ik zo meer over) is van beide soorten enigszins hetzelfde.

Suiker en de bloedsuikerspiegel

Suiker heeft, vanzelfsprekend, invloed op de bloedsuikerspiegel en deze wil je zo veel mogelijk in balans houden.

Mensen vragen weleens aan mij “welk dieet is het beste dieet?”, dan is mijn antwoord altijd dat er geen enkel dieet is wat voor iedereen werkt, maar dat een (zo veel mogelijk) suikervrij voedingspatroon dan het meest in de buurt komt van een ‘universeel goed dieet’.

De hoeveelheid glucose (suiker) die in het bloed zit noemen we kort gezegd ‘de bloedsuikerspiegel’. Wanneer er glucose in je lichaam komt, zorgt insuline er o.a. voor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Als de balans tussen glucose en insuline teveel fluctueert, of er veel meer glucose in je bloed komt dan je insulineaanmaak aankan, kan je hier veel klachten door ervaren; van duizeligheid tot hoofdpijn, vermoeidheid, angst en onrust tot ontstekingen en uiteindelijk zelfs diabetes.

Maar hoe weet je nou welke soort suiker hier minder invloed op heeft dan een andere variant? Dat kan je meten met de glycemische index. De glycemische index (ook wel GI-waarde) bepaald in welke mate de verschillende vormen van suiker invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ik ga jullie nu niet vermoeien met allerlei cijfers en formules, maar er is wel één vuistregel: alles met een GI-waarde van hoger dan 55 is erg slecht voor je. Disclaimer: evengoed geldt ook voor alles daaronder ‘hoe hoger hoe slechter’.

Ik hoor je denken: maar hoe reken je deze GI-waarde dan uit? Met die wetenschap heb ik mezelf ook niet vermoeid. Er zijn prachtige lijsten op internet te vinden waarin heel veel voedingsmiddelen en hun GI-waarde in staan. Op de website van het diabetesfonds staat een redelijk uitgebreide lijst en er bestaat ook een app ‘Glycemische Index Lading Diet’ waar je nog veel meer producten en hun GI-waarde in kunt opzoeken.

Antwoord op de brandende vraag hoe hoog de GI-waarde van kokosbloesemsuiker en palmsuiker is

De GI-waarde van kokosbloesemsuiker en palmsuiker ligt tussen de 30 en 35. In tegenstelling tot geraffineerde (witte) suiker, met een GI-waarde van rond de 68 (!!), is dit dus een super goed alternatief voor gewone suiker.

Wat kokosbloesemsuiker ook nog beter maakt, is dat het niet zo hoog verhit wordt als geraffineerde suiker. Hierdoor blijven er een hoop mineralen (o.a. kalium, calcium, zink en ijzer) bewaard. Win-win!

Dus. Voortaan toch maar een schepje kokosbloesemsuiker door de thee? En heerlijke baksels maken met palmsuiker!

Je kunt kokosbloesemsuiker/palmsuiker tegenwoordig bij de meeste supermarkten wel krijgen. Dikke tip: bij de toko/tropische supermarkt is het veel goedkoper dan in reguliere supermarkten.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! And let’s keep in touch op instagram @demakkelijkevegan

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.